Puuveneveistäjät ry:n tyyppiveneen prototyypin rakentajat valittu

Puuveneveistäjät ry:n uuden venemallin kehitystyö etenee ja ensimmäisen veneen rakentajat on valittu yhdistyksen jäsenilleen järjestämän tarjouskilpailun perusteella. Prototyyppi rakennetaan kahden veistämön yhteistyönä, vastaavana veistämönä Norboats Ky, alihankkijanaan Nordic Craft.

Puuveneveistäjät ry on  saanut veneen suunnitteluun ja prototyypin valmistamiseen apurahat Museovirastolta ja Suomen Kulttuurirahastolta. Suunniteltavan mallin  oikeudet omistaa Puuveneveistäjien yhdistys, jonka jäsenillä on oikeus markkinoida, myydä ja rakentaa mallia. Suunnittelussa ja rakentamisessa pyritään hyödyntämään kaikki modernin teknologian mukanaan tuomat mahdollisuudet.

Ensimmäisen veneen limisaumainen laudoitus rakennetaan massiivimahongista, pohjastaan vene on levyrakenteinen ja kaaritus leikataan tietokoneohjatusti vanerista. Rakenteessa yhdistyy modernin rakenteen huolettomuus perinteiseen, näyttävään, lakattuun limisaumakylkeen. Sopimuksen mukaisesti vene valmistuu vuoden loppuun mennessä ja se tulee olemaan esillä Vene 2023 Båt  -messuilla Puuveneveistäjät ry:n osastolla. 

Veneen on suunnitellut Jarmo Häkkinen ja malli on suunniteltu puoliliukuvaksi ja kevyesti kulkevaksi soveltuen erinomaisesti myös sähkömoottorilla varustettavaksi. Kohtuullinen paino yhdistettynä kapeaan ja pitkään runkoon takaa sulavan kulun suunnitellulle nopeusalueelle, 5-12 solmua. Vene edustaa suositussa pulpettiveneluokassa uudenlaista ajattelua, jossa ekologisuus, mukavuus ja maltillisen vauhdin tuoma rauhallinen kulku on tervetullutta vastapainoa suuritehoisille, polttoainenälkäisille syvillä V-pohjilla varustetuille veneille.

Lisätiedot:
Puuveneveistäjät ry
Projektivastaava Jari Vanhatalo
info [ät] miiluboats.com
Puh. 050 322 3950

Pohjoismainen limisaumaveneperinne Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön hallitustenvälinen komitea on 14.12. kokouksessaan nimennyt pohjoismaisen limisaumaveneperinteen Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Kyseessä on merkittävä tunnustus laajalle ja monimuotoiselle pohjoismaiselle limisaumavenekulttuurille, jonka juuret ovat tuhansien vuosien takana. Pitkien rannikoiden ja ainutlaatuisen järviverkoston vuoksi limisaumavene on ollut myös Suomen historiassa olennainen osa arkea niin kulkuvälineenä kuin kalastus-, kuljetus ja myöhemmin virkistyskäytössä. Limisaumainen soutuvene järven rannalla tervantuoksuineen on syöpynyt lähtemättömästi lukuisten suomalaisten kulttuuriperimään.

Ensimmäinen yhteispohjoismainen monikansallinen hakemussynnytti uusia yhteyksiä pohjoismaiden ja eri puuveneiden parissa toimivien organisaatioiden kanssa. Hakemuksen taustalla on yhteensäparisataa alan toimijaa: veneenveistäjiä, yhdistyksiä, museoita ja koulutustahoja. Myös suomalaiset puuvenetoimijat yhdistivät voimansa ensimmäiseen yhteispohjoismaiseen Unesco-hakemukseen, mukana oli 19 alan toimijaa. Hakemusprosessi käynnisti monenlaisia hankkeita perinteen puolesta eri puolilla pohjolaa. Suomen puuveneveistäjät ry:lläon työn alla kaksikin eri hanketta, joissa kehitetään limisaumaista puuvenettä. 

Elävä perinne on kuitenkin monella tapaa uhattuna. Vuosituhannen alusta alkaen maassamme on lakkautettu lukuisiapuuveneenveistoa opettaneita kouluja. Jäljellä olevat veistämöt ovat suurimmalta osaltaan pieniä, yhden miehen verstaita ja harvoilla suuremmilla toimijoilla on vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Useimmat veistämöt keskittyvät korjauksiin ja uudisrakenteita tehdään vähemmän. Käsityöläisyys ammattina on maassamme haastavaa ja useat veistäjät ovat joutuneet lopettamaan taloudellisten realiteettien tai kohtuuttomien viikkotyötuntien vuoksi. 

Uhkien rinnalla kentältä kuuluu myös positiivisia signaaleja ja limisaumaveneperinteen pääsy listalle lisää toivoa ainutlaatuisen puuveneperinteen säilymisestä sekä sen kulttuurihistoriallisen arvon merkityksen ymmärtämisestä alan toimijoiden, päättäjien ja suuren yleisön keskuudessa.

Lisätiedot:
Puuveneveistäjät ry              


Puheenjohtaja                                Tiedotusvastaava
Jari Vanhatalo                                  Mats Vuorenjuuri
info@miiluboats.com                     mats@nordiccraft.fi

Puh. 050 322 3950                             Puh. 045 638 8070

Puuveneveistäjät ry on vuonna 1991 perustettu ammattiveistäjien yhdistys, jonka tavoitteena on edistää veneenveiston harjoittamisen yleisiä ja yhteisiä edellytyksiä. Koulutuksen ja jäsentapaamisten lisäksi yhdistys julkaisee VeneenVeistäjä-lehteä ja tarjoaa jäsenilleen mahdollisuuden näkyvyyteen yhteisosastolla Helsingin Vene-Båt -messuilla.

Suomessa limisaumaveneperinnehakemusta on koordinoinut Museovirasto

Leena Marsio, erikoisasiantuntija
Museovirasto 
leena.marsio@museovirasto.fi
puh. 02953 36017

https://www.museovirasto.fi/fi/ajankohtaista

https://www.museovirasto.fi/fi/medialle/unesco

Elävän perinnön wikiluettelo: Limisaumaisen puuveneen veisto sekä Purjehtiminen perinteisillä puuveneillä

Muita uutisia aineettomasta kulttuuriperinnöstä

Lisätietoa aineettomasta kulttuuriperinnöstä

#limisaumavene #eläväperintö #Unesco @Museovirasto

Taustaa: Unescon yleissopimus ja luettelot

Luettelot liittyvät Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta, johon Suomi liittyi vuonna 2013. Suomen ensimmäinen kohde luetteloissa on saunaperinne, joka nimettiin vuosi sitten. Sopimuksella edistetään aineettoman kulttuuriperinnön suojelua ja tehdään ihmisten, yhteisöjen tai ryhmien erilaisia kulttuuriperinteitä näkyväksi. Sopimukseen kuuluu myös, että kulttuuriperintöä luetteloidaan sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Unesco aineettoman kulttuuriperinnön luetteloista löytyy ennen meneillään olevaa kokousta yhteensä 584 kohdetta 131 maasta. Tänä vuonna käsittelyssä on 60 hakemusta.

Puuveneveistäjät ry kehittää uutta, 2000-luvun puuvenemallia

Puuveneveistäjät ry kehittää uutta moottorivenemallia monikäyttöiseen pulpettiveneluokkaaan. Suunnittelun lähtökohtina on ollut pieni tehontarve, miellyttävät ajo-ominaisuudet, mahdollisuus rakentaa runko eri rakennetyypeillä, sekä moderni ja ajaton ulkoasu. Uuden mallin suunnittelijaksi on valittu venesuunnittelija Jarmo Häkkinen.

Puuveneveistäjät ry on  saanut veneen suunnitteluun ja prototyypin valmistamiseen apurahat Museovirastoltaja Suomen Kulttuurirahastolta. Suunniteltavan mallin  oikeudet omistaa Puuveneveistäjien yhdistys, jonka jäsenillä on oikeus markkinoida, myydä ja rakentaa mallia. Suunnittelussa ja rakentamisessa pyritään hyödyntämään kaikki modernin teknologian mukanaan tuomat mahdollisuudet.

Ekologinen ja hiljainen sähköpropulsio tekee tuloaan myös moottoriveneisiin, mutta markkinoilla on niukasti sille soveltuvia runko- ja venemalleja. Puoliliukuvaksi suunniteltu Puuveneveistäjien venemalli täyttää lähtökohdiltaan tätä aukkoa. Vene on suunniteltu 8–12 solmun nopeuksille, jolloin tehontarve laskelmien mukaan 5 henkilön kuormalla on ainoastaan 6–12 hevosvoimaa. Sulava ja kapea runko käyttäytyy miellyttävästi aallokossa, kulkee kevyesti myös runkonopeutta eikä sillä ole merkittävää liukukynnystä. Vene voidaan varustaa sähkö- tai polttomoottorilla, sallitun maksimitehon ollessa 20 hevosvoimaa.

Pohjastaan vene on joko levyrakenteinen tai massiivipuinen tilaajan toiveiden mukaisesti. Kyljet voidaan rakentaa joko limi- tai tasasaumaisena tai levyrakenteisena. Ensimmäinen Puuveneveistäjien tyyppivene rakennetaan limisaumaiseksi, jolla veneelle saadaan klassisen kaunis ulkoasu. Yhdistyksen tavoitteena on saada ensimmäinen vene valmiiksi loppuvuodesta 2022 ja esitellä se yleisölle Vene 2023 -messuilla.

Lisätiedot:
Puuveneveistäjät ry
Puheenjohtaja Jari Vanhatalo
info[ät]miiluboats.com
Puh. 050 322 3950

Puuveneveistäjät ry:n uuden venemallin linjapiirros.

Vene 21 Båt verkossa 12.–21.2.2021

Lähestyvän veneilykauden yksi merkkitapahtumista on perinteisesti ollut Helsingin Venemessut. Korona-epidemiasta johtuen messut on jouduttu siirtämään ensi vuodelle, mutta Suomen veneteollisuus ei ole jäänyt toimettomaksi. Kuluvan kevään venemessujen korvaajaksi on rakennettu Veneilijän verkkotapahtuma -konsepti, missä alan toimijat esittäytyvät ja antavat yleisölle mahdollisuuden tutustua niin yrityksiin, kuin tuotteisiinkin. 

Puuvenveistäjät ry on mukana Veneilijän verkkotapahtumassa omalla profiilisivullaan. Sivullamme esittäytyy joukko jäsenveistämöitämme. Tervetuloa tutustumaan osoitteessa www.venemessut.fi .

Vene 2020 messuilla arvottu Puuveneveistäjät ry:n arpavene otettiin käyttöön Saimaalla

Aikaisin lauantai aamuna, huhtikuun 25 päivä vedimme vaimon kanssa Puuveneveistät ry:n Arpaveneen trailerille Naveste Oy:n verstaalla Orimattilan Artjärvellä ja navigaattori ohjelmoitiin kohti Taipalsaaren Kyläniemeä. Termospullo oli täytetty lähtiessä ja evään pakattu mukaan.

Sää oli pilvipoutainen ja tiet kuivia, joten venettä ei tarvinnut erityisemmin suojata.

Loppumatkan lossimatkan jälkeen saavuimme Saimaan rannalla olevan kesämökin pihaan, jossa Esa ystävineen toivotti meidät ystävällisesti tervetulleeksi.

Vene laskettiin trailerilta rantaan pöllien päälle ja perämoottori asetettiin telineeseen koekäynnistystä varten. Kun moottoriin oli lisätty bensiini ja tarkistettu vipujen asennot ja öljyn määrä kokeiltiin käynnistystä. Parin nykäisyn jälkeen Suzuki heräsi iloisesti toimintaan ja oli valmis kiinnitettäväksi veneen perälautaan.

Kakkukahvien, samppanjan kilistelyjen ja jutustelun jälkeen luovutin veneeseen ja moottoriin liittyvät takuu ja luovutusdokumentit Esalle.

Kovan suoraan rantaan suuntautuneen tuulen vuoksi suunnittelemastamme yhteisestä koeajosta päätettiin luopua. Kun tuuli näytti hetkellisesti hieman hellittävän, päätin kokeilla lähtöä rannasta moottorilla vanhan kivilaiturin suojasta.

Muutaman kierroksen aikana vene tuntui käyttäytyvän hyvin perämoottorilla ajattaessa. Aallot olivat sen verran korkeita, että käännyttäessä sivuaallokon kautta aallot keinuttivat venettä niin paljon että soutuominaisuuksien testaaminen jäi mahdolliseen seuraavaan vierailuun Esan mökillä.

Kiitoksia Esalle vieraanvaraisuudesta ja onnea sekä mukavia hetkiä uuden puuveneen kanssa niin vesillä liikkuessa kuin maissa touhutessa.

 

Naveste Oy

Harri Välimäki

0400-44925