Yhteispohjoismainen hanke limisaumaveneen saattamiseksi UNESCOn ihmiskunnan aineettoman perinnön luetteloon

“Limisaumainen puuvene on ollut Suomessa vuosisatoja tuttu näky niin sisävesilläkin kuin merellä. Se on eri muodoissaan ollut korvaamaton kulkuväline tuhansien järvien maassa ja olennainen osa kalastuksen perinnettä. Yhä tänä päivänä limisaumainen puuvene nauttii koko kansan arvostusta, mutta veneen rakennusperinnön ja sitä kautta veneiden säilyminen ei ole itsestään selvää.” (Elävä perintö – limisaumaisen veneen veisto)

Puuveneveistäjät Ry mukana tukemassa yhteispohjoismaista hanketta, jonka tavoitteena on saada pohjoismaalainen limisaumavene UNESCOn ihmiskunnan aineettoman perinnön luetteloon, sekä suomalainen limisaumavene Elävän perinnön kansalliseen luetteloon.

Hankkeen koordinaattoreina Suomessa toimivat puuveneaktivisti Bosse Mellberg, sekä Museoviraston Aineettoman perinnön koordinaattori Leena Marsio.

Lisää aiheesta:

https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Esittely

https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Limisaumaisen_puuveneen_veisto

https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Purjehtiminen_perinteisillä_limisaumaveneillä

PUUVENEVEISTÄJÄT RY:N VENE 17 BÅT –MESSUJEN VENEARPAJAISTEN VOITTAJA

Puuveneveistäjien yhdistyksen venemessuilla järjestämien venearpajaisten voittaja arvottiin maanantaina 20.2. Helsingin poliisilaitoksella. Mahonkisen soutuveneen varustettuna 2,5 hv Suzuki perämoottorilla voitti Taina Miikkulainen Espoosta arvalla nro 166. Voittajalle on ilmoitettu henkilökohtaisesti. Puuveneveistäjät onnittelee voittajaa ja kiittää kaikkia arpajaisiin osallistuneita!

PUUVENEVEISTÄJÄT RY:N YHTEISOSASTOLLA HELSINGIN VENEMESSUILLA

Puuveneveistäjät RY:n yhteisosastolla Helsingin venemessuilla 12.-21.2. on myynnissä uusi VeneenVeistäjä-lehti, soutuveneararpoja ja ainakin puuvene-pipoja.

Veneitä ja palveluitaan esittelee:

 • Vallilan Veneveistämö, Jukka Viinikainen
 • Veistokaari, Mikael Holmström 30v juhlavuoden kunniaksi esillä ja myös myynnissä on useampi pienvene
 • Veneveistämo Ruotsalainen
 • Veneveistämö J.Palviainen
 • Puu- ja veneverstas Remonen pitää työnäytöstä soutuveneen rakentamisesta
 • Vendia Woods esittelee uuden mahonkipintaisen Vendia-venelaudan ja työn alla olevan veneen.
 • Messuilla on myynnissä myös t-paitoja.

Tervetuloa!

PUUVENEVEISTÄJÄT RY ESILLÄ VENE 17 BÅT –MESSUILLA

Puuveneveistäjät ry:n yhteisosastolla on tänäkin vuonna esillä kattava joukko puuveneitä seitsemän veneveistäjän voimin. Esillä on veneitä laajalla skaalalla moottori- ja purjeveneistä aina jolliin saakka. Esillä on niin uustuotantoa kuin vanhempiakin kunnostettuja veneitä – ja terva tuoksuu tietysti osastollamme!
Kuten aikaisempinakin vuosina, Puuveneveistäjien infotiskiltä voit ostaa uusimman VeneenVeistäjä –lehden tai vaikka tyylikkään veistäjien logolla varustetun villapipon tai t-paidan! Arpaonnea kannattaa myös kokeilla – palkintona hieno mahonkinen soutuvene perämoottorilla varustettuna, yhteisarvoltaan yli 6.000e!

Tervetuloa tutustumaan veneveistäjiin ja perinteisiin puuveneisiin Puuveneveistäjät ry:n osastolle hallissa 7!
Seuraavassa tarkemmin näytteillä olevista veneistä veistämöittäin:

 • Veistovene Ky tuo messuille vuonna 1968 rakennetun summalaisen yhteysveneen. Tämä vene valittiin v. 2005 Kotkan kansainvälisillä Puuvenemessuilla näyttelyn kauneimmaksi veneeksi. Vene on edelleen erinomaisessa kunnossa ja siihen vaihdettiin juuri uusi moottori ennen messuja.
 • Veneveistäjä Marko Nikulan merisoutuvene Ahven on uusi, juuri messuille valmistunut kaunis tervattu soutu/purjevene, joka soveltuu monenlaiseen käyttöön. Messuille tuleva vene on varustettu purjeella ja nostokölillä.
 • Vallilan Veneveistämön vaneri-/mahonkirunkoinen moottorivene edustaa modernia veneenrakennustekniikkaa, jossa suunnittelussa on hyödynnetty 3D-mallinnusta ja osien tekemisessä CNC-tekniikkaa. Runko on vaneria, johon on edelleen kiinnitetty mahonkilaudoitus. Mahonkia ja tiikkiä on käytetty myös muissa veneen kansi- ja sisustusrakenteissa.
 • Veistokaari Oy tuo messuille useamman uuden puuveneen, jotka ovat kaikki myös myynnissä. Näytteillä on moottorivene, perinteinen tervattu savolainen soutuvene, purjejolla ja esim. isomman veneen apuveneeksi soveltuva jolla. Lisäksi Veistokaarella on myynnissä neljä muuta venettä, joista kuvia nähtävissä messuilla.
 • Puuri T:mi esittelee todellisen suomalaisen purjeveneklassikon, kansanveneen 60-luvulta. Tämä folkkarikaunotar on edelleen erittäin hyvässä kunnossa ja sillä kilpaillaan myös aktiivisesti. Viime kesänä vene sijoittui Viaporin Tuopissa toiseksi luokassaan ja se osallistui myös kansanveneiden Gold Cupiin Helsingissä.
 • Miilu-Veneet Oy:n mahonkinen purjesoutujolla Columbia Dinghy, nimeltään Lili, valmistui asiakkaalle heinäkuussa 2016. Tämä kaunotar on erittäin siro ja kevyt. Laudoitus on khaya-mahonkia, köli ja peräpeili valkotammea ja penkit pähkinäpuuta. Brittiläinen venelehti Classic Boat Magazine valitsi Lilin ehdokkaaksi vuoden perinteinen uustuotantovene -sarjaan Classic Boat Awards 2017 yleisöäänestykseen.
 • Veneveistämö J. Palviainen esittelee 1930-40 luvun piirustuksiin vuonna 2013 veistetyn mäntyrunkoisen pirtuveneen, jonka yksityiskohdissa on käytetty myös mahonkia ja oregon mäntyä. Veneessä on samaa ylellistä henkeä kuin amerikkalaisilla runabout-veneillä – todellinen katseiden kääntäjä siis!

Puuveneveistäjät ry:n arpajaisveneenä on hieno mahonkinen soutuvene varustettuna 1,5 hv perämoottorilla, yhteisarvoltaan yli 6.000e! Veneen on valmistanut Vallilan Veneveistämö. Tervetuloa kokeilemaan arpaonnea!