VENEVEISTÄMÖ ÅMINNE

Olen Eero Ranta, 51 vuotta. Puuveneiden kanssa olen ollut jollain tavalla tekemisissä koko ikäni, ammatti niiden veistämisesta tuli 20 vuotta sitten. 1996 venemessuilla, Haminassa käydyn koulutuksen päätyttyä oli veistämö ensi kerran esillä Helsingin venemessuilla. Vastaanotto oli menestyksekäs, saimme tilauksia ja heti alkuunsa pääsimme työskentelemään uusien veneiden parissa. Aloitin veistämön yhtiökumppanin kanssa, joka kolme vuotta myöhemmin siirtyi muihin töihin ja myös samana vuonna, 1999 siirtyi veistämö Åminneforsiin, josta nykyinen nimi juontaa juurensa.

Tuo aika jäi kuitenkin vain vuoden mittaiseksi, koska Hangossa tuli mahdollisuus tulla pereinteisen, vuosisadan alkukymmeniltä asti toimineen veistämön omistajaksi. Täällä on tullut työskenneltyä vuosituhannen alusta lähtien. Vanhaa veistämörakennusta laajennettiin viisi vuotta sitten kun se kaavoituksen myötä tuli mahdolliseksi. Veineitä näiden vuosien aikana on valmistunut muutama kappale yli sata, lähes puolet näistä on talonpoikais/saaristolais -veneitä kokoluokassa 5-10 metriä. Lisäksi tuotantoon on kuulunut moottoriveneitä, soutuveneitä ja jollia.

Rakennustekniikka on enimmäkseen limisauma, mutta myös tasasaumaveneiden teko on tullut tutuksi. Korjaustöitä olen tehnyt mahdollisuuksien mukaan, kansia, laudan ja kaarien vaihtoja ym. Vanhat veneet ovat aina olleet läheisiä myös harrastuksena, oma purjeveneememme täytti juuri 80 vuotta. Telakointia ja vuosihuoltoa teen lähinnä omalle tuotannolle, tilat tähän ovat rajalliset.

Veneveistämö Åminne
Varisniemi 5
10900 Hanko
040-5371243
ep.ranta@gmail.com