Puuveneveistäjät ry:n uusi tyyppivene esillä Vene23Båt-tapahtumassa

Yhdistyksen hanke 2000-luvun puuveneen kehittämiseksi ja rakentamiseksi huipentuu uuden tyyppiveneen ensiesiintymiseen Vene 23 Båt -messuilla.

Lähtökohta projektille oli luoda uusi monikäyttöinen moottorivenemalli seuraavin kriteerein:

  • kevyesti kulkeva puoliliukuva runko, mahdollisuus sähkömooottorin käyttöön

  • ekologisuus ja polttoainetaloudellisuus

  • moderni, eri rakennustavat mahdollistava konstruktio

  • ajaton ulkoasu

Veneen suunnittelua ja rakentamista varten yhdistys sai apurahat Museovirastolta sekä Suomen Kulttuurirahastolta. Veneen on suunnitellut Jarmo Häkkinen ja prototyypin ovat rakentaneet yhteistyössä kaksi veistämöä Norboats Ky sekä
Nordic Craft.

Prototyyppi on 6,5 metriä pitkä avovene, joka on varusteltu keskikonsolilla sekä peräpenkkimoduleilla. Konsoli- sekä peräpenkit ovat helposti irrotettavia, mahdollistaen veneen muuntamisen eri käyttöä silmällä pitäen ja helpottaen huoltotoimenpiteitä. Prototyyppi on myyty, uusi omistaja löytyi projektin rakennusvaiheessa ja näin tulevan käyttäjän toiveita on voitu huomioida jo rakennusvaiheessa.

Veneen levyrakenteinen puukomposiittipohja on vahvistettu pellavakuitu-epoksihartsilaminaatilla, massiivipuuosat ovat Khayamahonkia, kyljet limisaumarakenteella. Vene rakennettiin ylösalaisin CNC-työstettyjen rakennekaarien päälle, jotka samalla muodostivat tukirakenteen turkkilevyille.

Keväällä tehtävien koeajojen, CE-certifioinnin sekä piirustusten viimeistelyn myötä kaikki Puuveneveistäjät ry:n jäsenet saavat oikeuden markkinoida, myydä ja rakentaa mallia.

Ympäristön huomiointi sekä sähkövoiman tulo yhä yleisemmin myös veneilyyn edellyttää siirtymistä raskaista, suurilla tehoilla sekä syvällä V-pohjalla varustetuista veneistä puoliliukuviin, kevytkulkuisiin malleihin ja tässä Puuveneveistäjien uusi venemalli on kehityksen eturintamassa. Veneen kulku on optimoitu 6-12 solmun alueelle, jolloin tehoa vaaditaan laskelmien mukaan  vain 6-12 hevosvoiman verran. Maltillisen nopeuden myötä myös mukavuus ja nautinto vesillä kasvavat.

Tervetuloa tutustumaan 2000-luvun puuveneeseen Puuveneveistäjät ry:n osastolla, halli 7, osasto 7d150.

Edellinen
Edellinen

Elinkaaritutkimus vertailee neljää eri veneenrakennusmateriaalia, puu ympäristöystävällisin